Matt Lewis van The Daily Beast schreef:

“Scott Adams, de creator van de populaire cartoon Dilbert  suggereert zelfs dat Trump hypnose gebruikt. ‘Wat ik in Trump zie is iemand die goed getraind is. Veel van de zaken waarvan de media verslag legt als een hoeveelheid onsamenhangende beledigingen en snoeverijen en als Trump die gewoon Trump is, zien er voor mij uit als technieken die ik herken uit het veld van hypnose en overreding.”

En het geval is dat Scott Adams –  een internationaal bekende cartoonist en auteur – ook hypnotiseur is. Wanneer Adams zegt dat Trump hypnosetechnieken gebruikt die hij herkend vanuit hypnose en overredingskracht, dan weet hij waarover hij praat.

Ik beschrijf hypnose als het verkrijgen van een bekwaamheid of vermogen. De persoon in hypnose maakt gebruik van zijn of haar normale vermogens maar krijgt wat extra’s, als hij of zij geen bezwaar heeft tegen deze nieuwe mogelijkheden. Bijvoorbeeld een persoon in hypnose krijgt extra vermogen op de volgende gebieden:

  • tot meer ontspanning
  • tot meer verbeeldingskracht
  • tot meer focus

Dat lijkt misschien niet zoveel, maar dat is het wel…

Mijn zakelijke partner, Ralph Benko en ik hebben een gezamenlijk artikel geschreven voor de Journal of Hypnotism en Ralph heeft een bijbehorend artikel gepubliceerd in zijn wekelijkse politieke blog op Forbes.com.

En hier is wat Ralph in Forbes.com heeft geschreven:

“. En op welke wijze ‘boeit’ Trump zijn publiek?  Hypnose kan dat perfect uitleggen.

Hypnose heeft absoluut niets te maken met het heen en weer slingeren van een horloge. Het horloge is overbodig – het is een cultureel cliché  – om hypnose op te roepen.  Hypnose  is eenvoudigweg het oproepen van rêverie , een staat van dagdromen: diepe ontspanning  gekoppeld aan een verhoogde alertheid, waarbij het vermogen tot verbeelding wordt vergroot en het analytische vermogen wordt verzacht. Geroutineerde toppolitici gebruiken deze techniek routinematig.”

Denk aan Napoleon. Hij merkte op:

“ Wat een ding is verbeelding! Hier zijn mensen die mij niet kennen, die mij nooit hebben gezien, die alleen over mij gehoord hebben en die zich door mijn aanwezigheid geroerd voelen, zij zouden alles voor mij doen! En datzelfde gebeurt door de eeuwen heen in alle landen! Wat een fanatisme! Ja, verbeelding regeert de wereld. Het gebrek van onze moderne instituten is dat ze niet tot de verbeelding spreken. Alleen daarmee kan over de mensheid geregeerd worden; zonder dat is hij een bruut.“

Je kan het volledige artikel lezen op Forbes.com

Wat betekent dat voor jou?

Als jij de race om het presidentschap fascinerend vindt en wellicht verwarrend, begrijpen hoe hypnose gebruikt kan worden om charisma te cultiveren is een krachtige manier om politiek en verkiezingen beter te begrijpen.

Wendy Packer