Wat is persoonlijk charisma?

Kan het worden vergroot?

Wat heeft hypnose daarmee van doen?

De definitie van charisma is ‘sterke persoonlijke aantrekkingskracht of uitstraling die anderen kan bezielen’. Het heeft een tweede interessante en relevante definitie: ‘een goddelijke gave of talent.’

Veel beroemdheden hebben het. Toch is het niet altijd duidelijk of hun status hen charisma geeft of dat hun charisma ze tot beroemdheid maakt. Make-up en de zorgvuldig gekozen camerahoek zorgen ervoor dat veel filmsterren onherkenbaar mooi worden. Praktisch gezien is dat voor de meesten van ons niet weggelegd.

Veel filmsterretjes zien er zonder uren pimpen gewoon uit als ‘Mien Dobbelsteen’.

Maar… soms is er werkelijk iets meer aan de hand – een innerlijke straling en een prachtige aanwezigheid. Sophia Loren zei: “Schoonheid is hoe je je van binnen voelt, het reflecteert in je ogen. Het is niet iets fysieks.” Ook al presenteert het zich als ‘schoonheid’, deze vorm van aanwezigheid heeft meer weg van charisma dan van oppervlakkige aantrekkelijkheid.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de kwaliteit van persoonlijk charisma – een sterke persoonlijke aantrekkingskracht of uitstraling die anderen kan bezielen – niet is voorbehouden aan hen die hierover vanaf hun geboorte beschikken. Charisma kan weldegelijk worden ontwikkeld.

Hoe? Een van ’s werelds grootste autoriteiten op het gebied van charisma, prof. Ronald E. Riggio, is de schrijver van The Charisma Quotient: What It Is, How To Get It, How To Use It. Riggio heeft zijn bevindingen in Psychology Today gepubliceerd.

Dit zijn de elementen van persoonlijk charisma:

  • Emotionele expressiviteit. Charismatische personen uiten hun gevoelens spontaan en oprecht. Dit stelt hen in staat om de stemmingen en emoties van anderen te beïnvloeden.
  • Emotionele gevoeligheid. Dit is de kunst om gevoelens van anderen te kunnen lezen. Het stelt de charismatische persoon in staat om een emotionele click te maken door op die gevoelens te reageren.
  • Emotionele controle. Het zijn goede emotionele acteurs, die hun charme kunnen inzetten wanneer ze dat willen.
  • Sociale expressiviteit. Charismatische mensen zijn getrainde en onderhoudende sprekers.
  • Sociale gevoeligheid. Dit is een talent om sociale situaties te lezen en te begrijpen, naar anderen te kunnen luisteren en op hen afgestemd te zijn.
  • Sociale controle. Charismatische leiders gedragen zich zelfbewust en vriendelijk.

Dr. Riggio geeft aan in Are Charismatic Leaders Born or Made in Psychology Today:

“Steeds meer bewijs toont aan dat mensen charismatisch kunnen worden… Het ontwikkelen van de kwaliteiten die worden geassocieerd met charisma vereist veel kracht en energie en sommigen zijn beter in staat om charisma te ontwikkelen dan anderen. Charisma is echter niet iets magisch of mysterieus.”

Onze ervaring om met hypnose charisma te ontwikkelen is veelomvattend. Het overtuigt ons dat dr. Riggio gelijk heeft. Charisma kan worden ontwikkeld.

Onze observaties, ervaringen en studies leiden tot de conclusie dat hypnose direct bijdraagt aan het verbeteren van ten minste vier van de eerdergenoemde elementen die dr. Riggio heeft geïdentificeerd als de fundamentele bouwstenen van charisma.

Hoe werkt dat? Hypnose maakt gebruik van wat bekend staat als trancestaat. ‘Trance’ klinkt wellicht een beetje vreemd en zelfs intimiderend. Dit woord geeft niet helemaal de juiste duiding van deze staat aan. Een beter woord is ‘rêverie’ of ‘dagdroom’.

Mijn woordenboek definieert rêverie als ‘een staat van aangenaam in gedachten verzonken zijn; een dagdroom.’ Het komt van het oude Franse woord dat verheugen of verblijven betekent. Wat ons betreft beschrijft ‘in een staat van aangenaam in gedachten verzonken zijn’ perfect wat het is om in hypnose te zijn.

Door in een hypnotische dagdroom te gaan word je niet alleen intrinsiek ‘evenwichtig en gracieus’, maar sta je open voor zachte, aangename suggesties. Die zorgen ervoor dat de ‘mind-body connectie’ aan het werk gaat om je te helpen de gevoelens van anderen beter te kunnen ‘lezen’ en er een connectie mee te maken. Verder helpt het om je charme te activeren, sociale situaties beter te begrijpen en erop te reageren en jezelf een natuurlijke houding van evenwichtigheid en gratie te geven. Dat zijn vier van de zes bouwstenen van charisma.

Onze inzichten zijn consistent met de bevindingen van een belangrijk wetenschappelijk onderzoek uit 2010, The power of charisma—perceived charisma inhibits the frontal executive network of believers in intercessory prayer, gepubliceerd in het Oxford Journal Cognitive and Affective Neuroscience. Een van de conclusies uit dit onderzoek luidt als volgt:

‘De stijl van communicatie, uitvoering en persoonlijkheid kunnen de charismatische invloed van een persoon beïnvloeden, die er weer voor zorgt dat het vertrouwen in de charismatische invloed wordt vergroot. Dat heeft tot gevolg dat de werking van het uitvoerende neurale netwerk vermindert en de gevoeligheid ten aanzien van charismatische visie en prestatie vergroot.’

Vanzelfsprekend klinkt voor ons de term ‘verminderen van het uitvoerende neurale netwerk’ als een belangrijk begrip van hypnose, namelijk ‘het passeren van de kritische factor’.

Wat betekent dit alles voor jou? Het vermogen te hebben om mensen te overtuigen naar een ‘ja’ is een belangrijke aanwinst om je dromen waar te maken. Anderen bezielen – het hart van de definitie van charisma – zorgt voor wind in de rug. De wind in de rug van charisma brengt je sneller, zekerder en met minder inspanning succes.

Het verhogen van je persoonlijk charisma – jouw ‘charisma quotiënt’ – is nu aantoonbaar mogelijk. We hebben hypnose verfijnd om het proces naar krachtig charismatisch worden te versnellen.

Deze snelle, krachtige methodes zijn nu beschikbaar via onze website.

Wendy Packer en Ralph Benko