In haar boek ‘Power of Glamour’ verkent Virginia Postrel het kritische onderscheid tussen glamour en charisma. Ze zegt het volgende: Charisma beweegt het publiek om de visie van een leider te delen. Glamour inspireert het publiek om de eigen wensen op een leider of bekende persoonlijkheid te projecteren. Het biedt een symbool van ontsnapping en transformatie waardoor het ideaal bereikbaar lijkt te worden. Het idee van glamour ligt besloten in de gedachten van het publiek.

… Glamour is een mooie illusie – het woord “glamour” betekende oorspronkelijk een letterlijke magische spreuk – waardoor het ideaal moeiteloos haalbaar lijkt.  Glamour verbergt de moeilijkheidsgraad en afleiding, het creëert van een vals en verleidelijk gevoel van elegantie. We zien de dans, niet de repetities; we zien het palmenstrand, niet de bagage en jetlag. Er zijn geen facturen op het aanrecht, geen sproeten op de bleke huid van de ster, geen offers in de belofte van verandering.

Deze illusie is moeilijk te handhaven voor langer dan een ontsnappend ogenblik. Zelfs de mooiste schoenen zijn nooit zo glamoereus als je ze eenmaal hebt gedragen en je ontdekt dat ze voor blaren zorgen en niet je leven transformeren.

Als er sprake is van glamour, dan kan al snel een specifieke gebeurtenis de ban verbreken. Het verschil tussen glamour en charisma is subtiel maar diepgaand. Charisma is authentiek; glamour is een illusie.

Natuurlijk charisma kan gecultiveerd worden. In ons programma. In het programma Hypnotisch Charisma gebruiken we de volgende tekst om het natuurlijke charisma aan te boren.

Voel het tintelen en de resonantie terwijl je diepe gedachten doordringen in elke cel van elk orgaan, elk atoom van je lichaam… Deze resonantie wordt overgedragen van je rêverie naar je normale bewustzijn en zelfs in je slaap. Het zal zich met de tijd – eigenlijk al heel snel – in je wakende staat verspreiden.
Deze resonantie zorgt ervoor dat je verborgen aantrekkelijkheid naar de oppervlakte komt. Je charmeert de mensen om je heen. De bekoorlijkheid van je leven zal ontwaken.
Dit eenvoudige en aangename proces activeert je innerlijke charisma. Het maakt je meer aantrekkelijk dan ooit. Jouw charme zal de wereld verrijken. Het verrijkt de levens van hen die van je houden. Charisma zal je leven verrijken, net zoals de mensen die van je houden.

Leer hoe je jezelf deze wonderbaarlijke ervaring kunt geven en hoe je bij jezelf het echte, authentieke charisma kunt cultiveren en meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg de gratis audio introductie hypnotisch charisma.